DNA sliertIn je lichaam zitten enorm veel cellen. In elke cel zitten ‘chromosomen’. Dit zijn een soort draadjes, maar hebben een heel ingewikkelde structuur. Chromosomen bestaan uit eiwitten en een stof genaamd DNA (desoxyribonucleïnezuur). Dit DNA is de basis van onze erfelijke eigenschappen. DNA werd in 1869 ontdekt door de jonge Zwitserse arts Miesscher.

[doe dit experiment niet alleen, maar altijd met een volwassen persoon erbij]


Wat heb je nodig om DNA uit een banaan of kiwi te halen?
Water (liefst gedistilleerd)
Bakpoeder
Afwasmiddel
Zout
Ethanol uit de vriezer (70%, te koop bij de drogist)
2 kopjes
reageerbuis met een dopje (te koop bij de apotheek)
2 theelepels
koffiefilter
trechter of puntzeef

Maak eerst een oplossing van 120 ml water met 1,5 gram (1/4 theelepel) keukenzout en vijf gram (1 theelepel) bakpoeder. Als je het helemaal goed wilt doen, gebruik je hiervoor gedistilleerd water uit de supermarkt.

Maak daarna een tweede oplossing van 100 ml water met 5 ml vloeibaar wasmiddel of shampoo.

Doe dan het vruchtvlees van een halve kiwi of banaan in een kom of een beker. Voeg daar 20 ml van de bakpoederoplossing aan toe en prak het fijn of gebruik een staafmixer. Voeg nu 30 ml van de tweede oplossing toe en schommel het prutje een paar minuten rustig heen en weer zodat alles goed mengt. Wacht nu een minuut of 5 a 10.
Doe nu een koffiefilter in de trechter of koffiefilterhouder. Plaats dat boven een hoog glas en giet het fruitdrabje door het filter. Het kan even duren voordat deze klus is geklaard. Giet als het hele prutje door het filter is gelopen heel voorzichtig een gelijke hoeveelheid ijskoude alcohol bij de oplossing. Dus als het prutje 20 ml is voeg dan 20 ml alcohol toe. Pas op: Laat de alcohol heel langzaam via een lepeltje langs de wand van het glas lopen!

Het DNA klontert samen in de vorm van witte, half doorzichtige slierten. Die slierten kun je uit de oplossing halen door er voorzichtig met de punt van een satéprikker doorheen te roeren.

De truc is dat DNA wel oplost in water maar niet in ethanol.

Je kunt ook je eigen DNA isoleren. Spoel hiervoor je mond uitgebreid met de bakpoederoplossing. Spuug het in een glas en ga verder zoals hierboven beschreven. Het DNA wordt beter zichtbaar als je de oplossing kleurt met één of twee druppels methyleenblauw, te koop in een aquarium- of dierenwinkel.

Succes en laat je DNA zien op villabeagle.nl. Stuur ons een foto van jouw DNA sliert toe … en wie weet kunnen wetenschappers zien van wie jij afstamt?!

Hier zie je het experiment uitgevoerd, gefilmd op Universiteit van Groningen:

[www.universiteitskrant.nl/boem]

Eén ReactieRens
Ik had nooit DNA zelf kunnen maken om zoiets kunnen te uitvinden is heel moeilijk. Want het is ook heel wetenschappelijk en eenvoudig om dat te maken. Groetjes van Rens

Geef een Reactie

Reacties zijn gesloten.