Let op dit is wel een moeilijker experiment. Vraag hulp van je vrienden, ouders, buren, of vraag of je dit experiment met je meester of juf in de klas met al je klasgenoten mag uitvoeren.

Welk geluid maakte een dinosaurus? In films horen we de dino’s roepen, huilen, schreeuwen en jammeren. Over de geluiden van de meeste dinosauriërs weten de wetenschappers zo goed als niets. Maar wel weten de wetenschappers dat de Parasaurolophus was getooid met een grote holle kam of wel toeter.

detail snuit - parasaurolophusEn hier kun je die toeter in eenvoudigere versie nabouwen om uit te zoeken hoe die klonk. Wetenschappers dachten allereerst dat de toeter uit 2 holle parallelle buizen bestond, een voor elk neusgat. Na veder onderzoek bleek het om 6 gepaarde buizen te gaan, sommige met luchtkamers.

Zoiets is niet na te bouwen. Hier vind je de gebruiksaanwijzing voor een makkelijker model van de originele toeter [ongeveer zoals op het plaatje]

Dit heb je nodig:
Een pvc-pijp van 120 cm en met een doorsnede van 80 mm2
knietjes 45°
3 pvc-pijpen van 60 cm en met een doorsnede van 80 mm2
knietjes 90°
stukje tuinslang
Pvc-lijm

Kniepvc 45Aan de pijp van 120 cm bevestig je een 45º-knietje. Aan het 45º-knietje bevestig je een pijp van 60 cm. Hieraan doe je een 90º-knietje en aan dat 90º-knietje weer een knietje van 90º, zodat je een “halve cirkel” hebt gevormd. Aan dat laatste knietje maak je een pijp van 60 cm vast. Aan de pijp bevestig je een 45º knietje, die parallel loopt aan het eerste knietje. Aan het 45º-knietje maak je een pijp van 60 cm vast. De tuinslang schuif je in de laatste pijp, zover dat ‘ie voor ongeveer 40 cm in de buis zit. Je lijmt hem vast.

Nu is het oefenen geblazen totdat je een echte parasaurolophustoon uit de hoorn krijgt!

[bron: http://mediatheek.thinkquest.nl/]

Eén ReactieRens
Ik kon weten dat dinosaurussen wel miljoennen jaren geleden op de planeet Aarde leefden. En ik weet ook wel dat ze een brommerig-luid gebrul maakten. Maar ik weet niet hoe je een pijp kan maken en het gebrul nadoet. Dat is ingewikkelt. Groetjes van Rens.

Geef een Reactie

Reacties zijn gesloten.