schelpen-polaroid-villabToveren met schelpen… Wat heb je nodig:
Schelp(en)
Azijn
Een lepel
Een glas
Keukenpapier
Pen en papier
Tip: Dit experiment lukt het best als je de schelp een paar dagen in azijn legt.

1. Doe een schelp in een glas.
2. Giet de azijn over de schelp zodat deze helemaal ondergedompeld is.
3. Nu kijk je, observeer je. Wat gebeurt er met de schelp? Schrijf alles op wat je opmerkelijk vindt.
4. Laat de schelp een paar dagen in het glas met de azijn liggen. Kijk regelmatig naar de schelp en schrijf alle veranderingen die je ziet op.
5. Gebruik na een paar dagen de lepel om de schelp eruit te vissen. Leg de schelp op een stukje keukenpapier en druk nu op de schelp met de lepel. Wat gebeurt er?

De wetenschappelijke verklaring:
Zeeschelpen bevatten Calciumcarbonaat. Dat is het koolzuurhoudende zout van calcium. Het calcium reageert met het zuur van de azijn, en vormt koolstofdioxide (CO2). Ook al is het zuur in de azijn zwak, toch kan het – na een poos- de schelp laten verdwijnen, of liever gezegd laten oplossen.

Maar is dit zo met alle schelpen? Probeer eens een ander soort schelp. Gaat het proces langzamer, of juist sneller. Lukt het helemaal niet?

Laat het ons weten! villabeagle@vpro.nl

Reacties zijn gesloten.