KompasBij het navigeren van een schip maak je gebruik van een kompas. Een kompas is het instrument waarmee je tijdens een tocht de richting ten opzichte van het noorden kunt bepalen. Het belangrijkste onderdeel van het kompas is de vrij draaiende magnetische naald. Deze naald richt zich naar de noord-zuid lijnen van het magnetisch veld van de Aarde. Doe mee, bouw je eigen kompas en bepaal de verschillende windrichtingen … en vaar de juiste koers!

Hoe bouw je nu zelf een eenvoudig kompas en wat kun je er vervolgens mee?!
Benodigdheden:
Een jampotje gevuld met water
Een magneet
Een naald circa 2 tot 3 cm.
Een stukje piepschuim (of papier)

En leg het volgende gereedschap klaar:
Knijptangetje, markerstift en een schaar

Maak de naald magnetisch: Houd de magneet in je ene hand, en de naald in je andere hand. Wrijf de naald langs de magneet, keer op keer steeds in dezelfde richting. Doe dit een keer of tien, totdat de naald magnetisch is geworden. Controleer dit door de naald tegen een stuk ijzer te houden. Het moet eraan kunnen blijven hangen. Dit wordt dan de kompasnaald.

Neem nu het jampotje, knip een cirkelvormig stuk piepschuim uit, met een doorsnede net zo groot als de kompasnaald. Leg het stukje piepschuim op het water. Leg daar voorzichtig de naald op en kijk wat er dan gebeurt! Je kunt ook papier gebruiken: Zorg er dan wel voor dat het papier is dat geen water opzuigt, anders zinkt het geheel.

Hoe kun je nu weten waar het noorden en het zuiden is? Dat kun je schatten aan de stand van de zon. De zon staat in het middaguur in het zuiden. ’s Ochtends meer in het oosten, ’s middags meer in het westen…

Geslaagd? Breng het kompas bijvoorbeeld eens uit evenwicht, door het potje een slag te draaien. Kijk hoe lang het duurt voordat de naald weer naar het noorden wijst. Hoe beter het kompas, hoe sneller het weer stil ligt en naar het noorden wijst.

Eén ReactieRens
Dit is goeie informatie om te horen. Want als je op weg gaat is het goed dat je een kompas bij je hebt. Het maakt niet uit waar je heen gaat het kompas wijst altijd het noorden aan. Dus je hoeft nergens zorgen over te maken. Groetjes van Rens.

Geef een Reactie

Reacties zijn gesloten.