Meet zelf de mate van troebelheid van water en leer wat het doet met het waterleven

blikje in water-vervuiling VB2Troebelheid is de mate van helderheid van een vloeistof. Bij een vloeistof met minder onopgeloste deeltjes neemt de helderheid toe, de troebelheid neemt omgekeerd evenredig af. Als de troebelheid hoog is, met vaste deeltjes, kan dit het licht tegenhouden voor waterplanten en organismen die moeten overleven. Ook kunnen deze deeltjes de kieuwen van vissen blokkeren. De vaste deeltjes kunnen ook hitte van zonlicht absorberen en zo de temperatuur van het water verwarmen. Als het water opwarmt, dan verliest het de mogelijkheid om genoeg zuurstof te bevatten. Dit veroorzaakt dan weer een vermindering van het aantal planten en dieren die in het water leven.

Wat heb je nodig om zelf de mate van troebelheid van water te meten?
2 blaadjes zwart vliegerpapier
1 blaadje wit vliegerpapier
Plakband
Grote glazen (jam)pot
Lege waterkan
Zaklamp
Viezigheid, vuil, stof
Water

Wat doe je vervolgens:
1. Pak de twee zwarte papieren en leg ze op elkaar. Maak een cirkel in het midden met behulp van de jampot.
2. Knip de cirkels uit.
3. Plak de twee stukken papier rondom het glas, zo dat de cirkels tegenover elkaar zitten. Je moet door de cirkels heen kunnen kijken. Let op: a) Er zijn geen gaten tussen de twee papieren. Er komt dus geen licht binnen, behalve door de geknipte cirkels. b) De twee cirkels liggen echt tegenover elkaar.
4. Vul nu de (jam)pot 3/4 met kraanwater.
5. Gebruik nu de zaklamp, schijn het licht door de cirkels in de (jam)pot. Houd nu aan de andere kant van de (jam)pot het witte papier, ongeveer op 2 of 3 centimeter afstand.
6. Neem nu het niveau van licht intensiteit waar. (laag, medium of hoog)
7. Doe nu voorzichtig en met mate vuil in het water … en bekijk nu het verschil in de intensiteit van het zaklamplicht.

Wat gebeurt er?
Als je meer vuil in je (jam)pot doet wordt het water steeds troebeler. En zo kan het licht ook steeds minder goed door de (jam)pot schijnen…

Eén ReactieRens
Ik vind het vreselijk om dat te horen als het water vervuilt. Want dan moet het wereld natuur fonds helpen maar WNF-rangers zijn overal in Nederland om geld in te zamelen opdrachten te voltooien en het natuur te beschermen. Groetjes van Rens.

Geef een Reactie

Reacties zijn gesloten.